Любопитно - кафе културата по света

CoffeBaseCoffeBaseCoffeBaseCoffeBaseCoffeBaseCoffeBaseCoffeBase

Интересно е да хвърлим поглед към това как се развива кафе културата в съвременния свят. Предлагам ви едно приятно и ароматно пътешествие с дъх на кафе в отделните държави, които са прочути с любовта и умението си да приготвят кафе специалитети, с превръщането на кафе традицията в своеобразен ритуал и наслада за сетивата.

 

Италия

Espresso
В Италия еспресото се нарича накратко „Caffe“ и се сервира в малки чаши.

Macchiato
Към еспресото се прибавя малко мляко и млечна пяна.

Caffe Latte
В голяма чаша се налива мляко и се допълва с двойно еспресо.

Caffe Corretto
Еспресото се “коригира” с Grappa, коняк или ликьор.

Cappuccino
Еспресо, върху което се налива горещо мляко и млечна пяна, най-отгоре се поръсва какао прах.

 

Испания

Cafe cortado
Това е испанският вариант за италианско еспресо, като различната нотка е малко гореща млечна пяна като рафиниран завършек.

 

Австрия

Melange
Този австрийски специалитет е комбинация на кафе и горещо мляко. Идеалното съчетание на тези две съставки, както преди, така и сега, е повод за “философски” дискусии във Виена.

Fiaker
Това е специалитет, посветен на виенските файтонджии – Fiaker. Към еспресото или моката се прибавя глътка ром или коняк, сервира се украсен с бита сметана в стъклена чаша.

 

Франция

Cafe au lait
Това е френското наименование на кафето с мляко: Кафето заедно с горещо мляко се сервира с в голяма чаша (подобна на супена паница) и се пие във Франция само на закуска по стар обичай.

Cafe brulot
Един традиционно френски специалитет: Лимонени и портокалови кори, канела, карамфил, коняк и портокалов ликьор се смесват с кафето, фламбира се и се гарнира с бита сметана.

Cafe creme
Espresso с мляко, подобно на италианското капучино.

 

Турция

Турското кафе, известно също като гръцко, арабско или арменско кафе в съответните страни, е кафе, сварено от фино смлени кафени зърна в кафеник, много често с прибавка на захар, което се сервира в чаша с утайка на дъното.

 

Гърция

Гръцко кафе
Това е добре познатото у нас турско кафе. Приготвя се в джезве, което гърците наричат брики. Най-вкусно става, когато се вари на дървени въглища. Захарта (на вкус) се добавя преди кафето да е сварено, така че в Гърция е прието да указваш степента на подслаждане в момента, когато поръчваш кафето.

Да поръчаш кафе в Гърция си е цяла наука - има цели 46 степени на подслаждане!
Ето най-често използваните:

  • Pikro – горчиво
  • Sketo – без захар
  • Metrio – средно, с една лъжичка захар
  • Glyko – сладко, с две лъжички захар
  • Variglyko – много сладко

Сметана и мляко никога не се добавят към гръцко кафе. Това е истинско светотатство!
Гръцкото кафе се сервира винаги заедно с чаша студена вода.

Фрапе
Най-гръцкото от всички питиета има кратка история, френско име, приготвя се от швейцарски продукт, произведен с африканска суровина.

Студената наслада на разтворимото кафе символизира дългото гръцко лято и необходимостта от ледена освежаваща напитка, а пяната му напомня за пяната на морските вълни. Рецептите за приготвянето му варират според различните вкусове – с мляко или без мляко, със захар или без захар, силно изстудено с много лед или просто с хладна вода. Сервира се задължително във висока чаша и със сламка.

 
     
 
2011 © CoffeBase Ltd. All rights reserved. Web design by SP Vision Ltd. Политика за поверителност