Любопитно - еспресо

CoffeBaseCoffeBaseCoffeBaseCoffeBase

Съвършеното приготвяне на еспресо

За "Национален Институт за Италианско Еспресо", асоциацията на еспресо експертите, това е много ясно: Перфектното еспресо е покрито с тъмно-кафеникав и плътен слой пяна с финна структура, която се характеризира с различни оттенъци, от охра-кафяво, до почти оранжево-жълти нюанси. С една дума, перфектното еспресо започва с перфектния каймак. След което идва неговият освежаващ аромат на цветя, плодове, печен хляб и шоколад. Вкусът е завършен и мек, с дълъг финал.

Това е на теория. Но как да се създаде такова чудо на удоволствието? Използвайте правилната вода, правилната машина и разбира се, ДОБРО КАФЕ – за да го приготвите правилно.

Правилната вода
Мека до средно твърда вода е най-добре. Твърдата вода подтиска нюансите. Ако местността в която живеете не е с мека или средно твърда вода, използвайте минерална вода.

Машини за производство на чисто удоволствие
Една добра еспресо машина, е с помпа под налягане от 9-19 бара, която прокарва вода с температура от 90 ° до 95 ° , горещата вода преминава през мляното кафе, в идеалния случай за около 30 секунди. Чистотата, обслужването и поддръжката, също играят много важна роля.

За начинаещи, „Mokka” (Кубинска кафеварка) е един евтин модел. Слагате я на котлона и се получава един приятен еспресо аромат, но ще трябва да се задоволите без каймак, защото за това се изисква автоматична или полуавтоматична машината с високо налягане. За да се запази прясното кафе горещо, чашата трябва да е предварително затоплена, или с топла вода или върху горещия капак на автоматичната или полуавтоматичната машина. Типичната чаша за еспресо е с капацитет от 50 мл. Напълнете я с еспресо не повече от две трети.

Правилното количество кафе и вода
Еспресото се прави с от седем до девет грама мляно кафе (за полу-автоматични машини това е една пълна цедка) и около 40мл вода за да се получи около 30 мл от чистото удоволствие. За двойно еспресо, използвайте двойно количество кафе и вода.

Идеалната степен на смилане
Смилането на кафето освобождава неговият аромат, след което кафето трябва да се консумира възможно най-бързо. Колкото по-фино е смляно кафето, толкова повече аромат се освобождава от него, затова при по-едро смляното кафе, трябва да се използва по-голямо количество.

От степента на смилане, която изберете, зависи това какво кафе искате да приготвите. Моля, прочетете ръководството на Вашата мелачка, преди да зададете степента на смилане на кафе, за постигане на желания резултат.

По правило ниската степен на смилане прави кафето по-фино, което е много подходящо за приготвяне на турско кафе. Средните настройки правят средно-фино смилане, което се използва за повечето кафе машини (филтър и еспресо машини) у дома. Едро смляното кафе (висока скорост) се използва за френска преса.

Идеалният каймак
"Mokka" (кубинска кафеварка) немогат да направят каймак. Ако автоматична машина не прави Tchibo Espresso с плътен каймак, или налягането е прекалено ниско или кафето е прекалено едро смляно. Моля, прочетете ръководството и пренастройте машината или се консултирайте с производителя.

Тест на каймака
Дали каймакът е съвършен? Няма нужда да разчитате само на очите и носа си при тестването на каймака. Няколко зърна захар също ще помогнат. Перфектния каймак ще премине теста със захар: В началото зрънцата захар ще се задържат върху плътния слой каймак и ще потънат след малко, когато са напълно напоени с еспресо. Когато захарта е преминала този тест, значи степента на смилане, дозирането и процеса на приготвяне са били успешни и наистина сте направили перфектно еспресо.

 
CoffeBase

Въпроси и проблеми по отношение на доброто приготвяне на еспресо

Еспресото е малко по-кисело
Това може да се дължи на много мека вода, много едро смляно кафе, прекалено ниска температура на машината или твърде дълъг процес на приготвяне на кафето.

Еспресото има горчив вкус
В такъв случай, температурата може да се окаже твърде висока, процеса на приготвяне твърде дълъг или кафето е много фино смляно.

Еспресото не е много ароматно
Може би няма достатъчно количество кафе? Или кафето е старо или много едро смляно, или сте използвали твърде много вода.

Няма каймак или има много малко
Отново, това може да се дължи на твърде малко количество кафе или на това, че е прекалено едро смляно. Ако използвате „Mokka” (кубинска кафеварка), няма да има каймак, тъй като налягането е прекалено ниско.

Каймакът изчезва бързо
По всяка вероятност температурата или налягането са твърде ниски, или кафето е много едро смляно.

 
CoffeBase

Какво трябва да знаете

Знаете ли, че...

  • средно за едно еспресо се използват 42 зърна кафе
  • италианската дума „еспресо” означава, "нещо незабавно приготвено по искане на гостите"
  • в Италия, еспресото е известно също като "la Piccola frustatina", малкият камшик
  • в италианските барове правостоящите места за консумацията на еспресо са по-евтини от седящите. Обслужването на маса се заплаща допълнително.
  • еспресото изисква гранулирана захар а не на бучки
  • еспресо с малко лимонов сок, е лек за махмурлука
  • истинският герой зад еспресо машината се нарича бариста
  • има бариста шампионат света
 
CoffeBase

Каква е разликата между еспресо и „нормално кафе"?

Класическото еспресо не е различно, само защото чашата е много малка. Приготвянето също е доста специално, обикновенно варене няма да свърши работа. Независимо дали използвате автоматични или полуавтоматични машини - принципът е винаги един и същ. Трябва горещата вода да премине с високо налягане през смляното кафе. Използва се цедка вместо филтър, за да не се филтрират ароматните масла на кафето. Всичко това създава един много силен и отличителен аромат на кафе, и се образува плътен, лешнико-кафяв слой пяна - каймак. Идеалното време за приготвяне на еспресо е 30 секунди, не по-малко (защото еспресото няма да бъде с наситен вкус), но не и по-дълъго (защото в такъв случай твърде много танини, ще бъдат освободени).

Напълно грешно е да смятате, че еспресото има повече кофеин от филтърното кафе. Напротив, силното изпичане на кафените зърна, финото смилане на кафето и по-краткото време на взаимодействие между кафето и водата (времето за което топлата вода преминава през мляното кафе, тоест 30 секунди) допринасят за по-ниско ниво на кофеин. За еспресо, суровото кафе се пече по-дълго и се изпича до по-тъмен цвят на зърната, за да се намали киселинността".

 
CoffeBase

История на Еспресото

За първото еспресо в историята трябва да благодарим на един милански инженер, Luigi Bezzera, и на мъж от Неапол, чието име остава неизвестно и до днес. Както разказва историята, тези двама изобретатели, разсъждавали над това, че направата на едно обикновенно кафе изисква твърде много време. Така в средата на 19 век те изобретили първата еспресо машина и представили прототип на изложение в Париж през 1855.

Десетилетия минали, преди машината да има развитие на пазара, което се e случило през 1901 г., когато Bezzera стартира с машината си на италианския пазар и еспресото започва да завладява света.

Първоначално на еспресото му е липсвало нещо много важно, което в наши дни го прави толкова специално – каймакa. Кафе любителите е трябвало да чакат до 1938 г. за да се насладят на първият ароматен каймак. Achille Gaggia, друг италианец, е стигнал до идеята че топлата вода която преминава през мляното кафе трябва да е с високо налягане. Този нов метод, е това което създало плътния слой каймак.

Еспресото е италианско и означава "нещо, приготвено за гостите", този израз е от ранните години на еспресото, когато е можело да му се насладите единствено в заведенията. За щастие, в наши дни можем да му се насладим навсякъде.

 
     
 
2011 © CoffeBase Ltd. All rights reserved. Web design by SP Vision Ltd. Политика за поверителност