Любопитно - история на кафето

CoffeBase

Легенда за откриването на кафето

Има много легенди свързани с кафето. И днес специалистите нямат единно мнение за произхода на името. Някои смятат че "кафе" произхожда от арабското "кауе" - сила, енергия. Други свързват названието с южноетиопската провинция Каффа, където и до днес са съхранени горички с арабско кафе.

Историята за откриването на кафето, любима напитка на цялото човечество, се губи във вековете. За първата среща на хората с кафето съществуват няколко легенди. Една от тях разказва за етиопския овчар Калид (или Калди), който живял през 3 век от новата ера. Калид забелязал, че когато козите му ядат листата и плодовете на определен храст, стават много буйни и не спят по цяла нощ. Тъй като бил любопитен, опитал и той тези плодове и почуствал прилив на сила.

Според друга легенда, първи открили ободряващия ефект монасите в христианските манастири в Етиопия. Те приготвяли отвара от кафените плодове, която премахвала чувството на отпадналост през дългите религиозни церемонии. Наричали напитката "Кава" - в чест на персийския владика Кавуса Кая, който според преданията се възнесъл на небето с крилата колесница. Дали е било така или не, както и коя от тези истории е по-правдоподобна, никой не може да каже.

Първата писмена информация за кафето е намерена в арабски източници, от 1000 г. от н.е. Все още, обаче, не е установено по какъв начин е било приготвяно по онова време.

 
CoffeBase

История на кафето

Кафето - най-популярната напитка в целия свят. Притежаващо прекрасен аромат, изискан вкус и силно тонизиращо действие, то представлява един стратегически важен продукт в световната търговия. По своето значение кафето успешно може да се сравни с нефта, като осигурява средства за препитание за милиони хора. За няколко столетия история, кафето е спечелило множество почитатели.

Подходящо при всеки повод - на делови обяд , на вечеря, в ресторант и в бар - тази прекрасна напитка, традиционно съпровожда общуването и е неизменен елемент при срещи с приятели, роднини и колеги.

 
CoffeBase

Родина на кафето

За родина на кафето се смята Етиопия, където и до днес се среща като диворастящо растение. Своето триумфално пътешествие по света, кафето започва от Йемен, където се търгувало от арабските търговци и бързо придобило популярност.

Системното култивиране на кафе започва през 15 век. Износа за Близкия и Средния Изток ставал през пристанището в Мокка. Два века Йемен гопосподствал върху търговията на кафе по света.

Така кафето се разпространило в много азиатски страни, а чрез турската дипломация проникнало и в други култури.

 
CoffeBase

Произход на кафето

Днес кафето расте в страни в Централна и Южна Америка; на крайбрежието на Карибско море, в Африка и Азия - в приблизително 80 страни, разположени в тропическия и субтропическия пояс от 23-тия паралел на север до 25-тия паралел на юг, в така наречения кафен пояс. Само 50 от тези страни, обаче, се износители с икономическо значение. Най-големите производители на кафе са Бразилия и Колумбия, следват Индонезия, Виетнам и Мексико. Някои страни, като Ямайка и Йемен произвеждат малки количества кафе, но с много високо качество.

Кафения пояс е зоната лежаща приблизително на 10 градуса северна ширина и десет градуса южна ширина. За да расте и да дава висококачествени зърна, кафеното дърво се отглежда именно в тези условия.

Качеството на кафето зависи от неговия произход. В една страна, всеки рагион определя специфични особености на сорта (вкус, форма и цвят на зърната и др.). Знаейки региона на произход, може да се направи много по прецизна диференциация, свързана с надморската височина, наклона, времето за бране и т.н.

 
CoffeBase

РОБУСТА И АРАБИКА

Кафенотро дърво (Coffea) принадлежи към семейство Брошови (Rubiaceae) в което се включват повече от 90 вида. Най-известното растение от семейството е кафето, от които от значение са два вида:

  • Coffea arabica - Арабика
  • Coffea canephora - Робуста

Кафените растения представляват вечнозелени храсти, с кожести овални листа. В горички образуват храсталак, и могат да достигнат до 4 м на височина. Образуват осева кореносна система, която на дълбочина достига до 2,5 м. Цветовете са бели и миришат като жасмин. Цъфтежа започва след сухия сезон и се инициира от първия паднал дъжд. Плодовете които се появяват (кафени череши) съзряват за 5-8 месеца (Арабика) или 9-11 месеца (Робуста).
По време на съзряването цвета се мени от зелен до жълт и в последствие - червен. Кафения плод има две семена (кафените зърна) които са разположени едно до друго откъм плоските страни. Всяко семе е обвито с плътно прилепнала сребърна кожица и слабо прилепнала обвивка (пергамент). И двете зърна са обвити с сладкото месо на кафената череша, след което е червената външна обвивка.

Пречистените сурови зърна арабика имат издължена овална форма с вълнообразен канал. В канала може често да се видят остатъци от сребърната кожица. Цвета варира от синьо-зелен, зелен до светло сиво-жълт. Дължината е 5-8 мм.

Зърната на Робустата са кръгли и имат прав канал, който е много по-малък. Цвета е светло сиво-жълт. При определени условия в плода може да се развие само едно семе. Това се случва специално по върховете на клоните на кафеното дърво. Тези семена (зърна) се наричат грахчета. В производствения процес се отделят и се обработват отделно.

 
     
 
2011 © CoffeBase Ltd. All rights reserved. Web design by SP Vision Ltd. Политика за поверителност